October 24, 2013 0

Pannon Filharmonikusok: zene, színek, festészet

By in Hírek, Ku!t ajánló

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában (Müpa), ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány. A földbarna, a jégkék, az üvegzöld, a tűzvörös és az aranyokker – ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Idéntől a Pannon Filharmonikusok hosszú távú együttműködésbe kezdtek a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában, a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet – hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

pannon filhari

A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente – a rezidens zeneszerző – Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal az Amadinda Ütőegyüttes szólaltat meg. A “múmia” avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyersességét is kifejezi – mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor. A jégkékkel jellemzett koncerten nem szerepel kortárs mű, Csajkovszkij és Sibelius kompozíciója szólal meg. Az üvegzöld című esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét Vigh Andrea mutatja be, a tűzvörös esten ismét Stravinsky-kompozíció hallható, A tűzmadár című balettzene szvit változata. Végül az aranyokker koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett a 150 évvel korábban született Richard Strauss Don Quixote című alkotása hallható. Az első koncert ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a 200-300 évvel ezelőtti műveket is. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója elmondta, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, csupán azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, és változatlanul szívesen hívják Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt.
A pécsi Kodály Központ megnyitásáig okuk volt arra, hogy méltó körülményeket keressenek a zenekar képességeinek bemutatásához, amióta a remek akusztikájú teremben hetente sikeres koncerteken bizonyítanak, a fővárosi bérlettel egyszerűen az a céljuk, hogy a gazdag és sokszínű budapesti koncertélet szereplői legyenek.
A Pannon Filharmonikusok az Armel produkciós iroda szervezésében fellépnek a rangos Normandiai Őszön, majd svájci és németországi turnéra indulnak – évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én és a berlini Philharmonie-ban fejezik be körutat 2014. január 5-én.
Nagy kihívás lesz, mert 17 nap alatt 13 koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus – közölte végül az igazgató. ( MTI )

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.