September 27, 2016 0

Október 27-én Budapesten kúrál a The Cure

By in Hírek

Az angol dalszerző-gitáros-énekes, Robert Smith kultikus együttese, a The Cure május 10-e óta dübörgő világkörüli koncertkörútja október 27-én ér Budapestre, így a turné 50. állomására a Papp László Sportarénában kerül sor. Ezzel a legendás zenekar 11 év után tér vissza hazánkba.

thecure

Robert Smith-ék korábban háromszor jártak Magyarországon: az 1989-es Disintegration albumhoz tartozó The Prayer Tour keretében a Kisstadionban adtak háromórás koncertet, 2002-ban övék volt a Sziget történetének leghosszabbra nyúló nagyszínpados fellépése, majd 2005-ben a Tisza-parton játszottak a Szegedi Ifjúsági Napok sztárjaként, akkor épp billentyűs nélküli kvartett felállásban.

Az 57 éves frontembert a mostani turnén lényegében az 1995-2004 közti felállás tagsága kíséri (a basszista Simon Gallup, a billentyűs Roger O’Donnell és a dobos Jason Cooper), a különbséget csupán az új gitáros, az amerikai Reeves Gabrels személye jelenti – ő 1988-tól 1999-ig David Bowie fő zenésztársa volt, de már a The Cure 1997-es Wrong Number című kislemezén is pengetett, és 2012-től számít a zenekar tagjának.

cure
A posztpunk színtéren induló, goth és dark wave elemeket is használó, de a szintipop, a dzsessz-pop és a pszichedélia felé is elkalandozó csapat már pályája első egy-másfél évtizede alatt összehozta az új hullám és az alternatív rock egyik legszínesebb slágercsokrát (Boys Don’t Cry, A Forest, Let’s Go To Bed, The Walk, The Love Cats, In Between Days, Close To Me, Just Like Heaven, Lullaby, Lovesong, Friday I’m In Love, stb…), amihez Tim Pope szellemes videoklipjei tökéletes képi kiegészítést nyújtottak, a szénaboglya-frizurás Robert Smith pedig ikonikus figura lett. A Cure 1978 és 2008 között több tucatnyi klasszikus kislemezt és 13 stúdióalbumot adott ki, melyekből több mint 30 millió fogyott, s bár új lemezről azóta sincs hír, Smith-ék stabilan őrzik helyüket a legsikeresebb koncertzenekarok között. Az Észak-Amerikából indult, a nyár közepén Új-Zélandon és Ausztráliában folytatott, ősztől pedig Európába érő 2016-as turné az együttes csaknem négy évtizedes karrierjének teljes keresztmetszetét nyújtja: a nagy slágerek mellett egy sor ritkaság és pár még kiadatlan szerzemény is helyet kap a setlistben, sőt a produkció vizuális téren is tartogat újdonságokat.

cure_turne
A The Cure az idei turnéjára egy remek előzenekart is hoz magával: a skót The Twilight Sad a posztpunkos indie rockjával leginkább az Interpolhoz és az Editorshoz hasonlít. Nobody Wants To Be Here And Nobody Wants To Leave című legutóbbi albumuk egyik dalát (There’s A Girl In The Corner) pedig tavaly maga Robert Smith is feldolgozta egy közös kislemezen.

Az október 27-i budapesti koncertre jegyek még kaphatók a Live Nation oldalán keresztül, valamint a Ticketpro országos hálózatában.

www.livenation.hu

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.