July 26, 2022 0

Moderat: másfél óra Berlin a nap lemenő fényében

By in Hírek

Többéves hallgatást követően, új albuma turnéján mutatta meg a magyar közönségnek a Moderat, hogy milyen is a művészi elektronika. A német szupercsapat igazi hang- és fényorgiával adta elő új albumának társadalomkritikus dalait, de emellett a régi nagy kedvencek is előkerültek.

A beígért fél 9-es kezdéskor morajlásba és fehér füstbe burkolózott a Budapest Park színpada, majd lassacskán elindult a nagy hang- és vizuális utazás. Sascha Ring éteri hangja, Gernot Bronsert és Sebastian Szary dübörgő techno ritmusai töltötték meg a teret, és az eddig hátul ücsörgő emberek elkezdtek előreszivárogni.

Másfél órára a naplemente fényében fürdő berlini Berghainban érezhettük magunkat. A pultos szerint még az alkoholmentes fröccs is elfogyott, bár lehet nem is volt. A szett alatt kevés kiszólás esett, de igazából nem volt rá igény, mindenkit vitt az a lendület, ami a srácokat. Van valami erő a banda minimál előadásában: egyszerű fekete ruhák, letisztult vizuál és semmi cécó, csak a kőkemény elektronika. Hol lassabb, elmélyülősebb számok jöttek, mint a The Fool és a More Love, majd a New Error és az Eating Hooks keményebb ütemeire lépegethetett a közönség.

Az egész vizuális utazást az információs társadalom és napjaink problémái kötötték össze, ahol az emberek elvesznek a közösségi média nihiljében, a posztok zajában és értelmetlenül háborúznak – ezt idézi meg az új album (MORE D4TA) borítóján felbukkanó lapos Föld is. A dalok ennek ellenére egymagukban is külön üzenetet hordoznak. Az új albumos Undo Redo például már-már vizuális epilepsziát okozott: a villódzó fények hol a Mátrix filmek zöld világát, hol egy 80-as évekbeli szemcsés televízió képernyőjét idézték.

Az új korong számai mellett természetesen a korábbi lemezek nagy slágerei, például a Bad Kingdom is előkerült, s a tömeg kérés nélkül harsogta, hogy This is not what you wanted. Ezután Sascha kezébe egy gitár került, majd az akusztikus vonalt a végső techno megőrülés követte. Egy rövid levonulás után pedig érkezett az utolsó ráadás: a lépegetős New Error és a lírai Ghostmother és Intruder zárta a koncertet.

Szöveg: Hajdú Eszter
Fotók: Máté Évi

A koncertet CATNAPP vezette fel, nézzétek meg galériánkat a Buenos Aires-ben született berlini művész produkciójáról:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.