March 4, 2014 0

Miroslav Krleza Léda című komédiáját mutatja be a kolozsvári magyar színház

By in Hírek, Ku!t ajánló

Miroslav Krleza Léda című karneváli komédiáját mutatja be a hét végén a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A bemutatót beharangozó keddi sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a színház igazgatója elmondta: a Léda is beilleszkedik azoknak az előadásoknak a sorába, amelyekkel a kolozsvári társulat az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezik. Hozzátette: az 1893-ban született horvát szerző egész életművének ihletői voltak azok a változások, amelyeket az I. világháború hozott a közép-kelet-európai térségbe.

kolozsvári magyar színház

A színházigazgató hozzátette, a történeten keresztül a szerző abba az Osztrák-Magyar monarchiabeli múltba próbál visszatekinteni, amelyet a magyarság is megélt, az előadás mégis a ma közönségéhez szól.  A karneváli komédiát Visky András dramaturgiájában Robert Raponja horvát rendező, az Eszéki Színművészeti Akadémia dékánhelyettese vitte színre Kolozsváron, díszleteit és a szereplők jelmezeit Carmencita Bojboiu tervezte, a főbb szerepekben Szűcs Ervin, Hatházi András, Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt lép színre.  Robert Raponja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Miroslav Kleza darabjait előadhatatlanoknak tartotta a maga kora, ő azonban színházi látnoknak bizonyult és mára a horvát színház egyik gyakran játszott szerzője lett.
Hozzátette, a kolozsvári magyar társulat majdnem mindegyik előadását látta az elmúlt években és maga javasolta, hogy – két korábbi kolozsvári rendezés után – ezúttal a Lédát vigyék színre. Ebben a társulatban látta ugyanis azokat a színészeket, akikről úgy gondolta, hogy élővé, érdekessé, közvetlenné tehetik a karneváli éjszakán “szex előtt és szex után” játszódó jeleneteket.  A rendező szerint a Léda a szerző Glembay családról szóló ciklusának legprovokatívabb előadása, amelynek bemutatása a legnagyobb kihívást jelenti mind a rendező, mind az előadók számára. A darab át van szőve fekete, kegyetlen humorral.
A kolozsvári előadás zenéjét Massimo Brajkovic szerezte és a Jazzybirds együttes élőben adja elő. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.