September 20, 2013 0

A magyar dráma napja – Ősbemutató az egri színház stúdiószínpadán

By in Hírek, Ku!t ajánló

Kocsis István A fény éjszakája című drámájának szeptember 27-i ősbemutatójával ünnepli a magyar dráma napját az egri Gárdonyi Géza Színház. A Németh Lászlóról szóló darabot Beke Sándor rendezi.

“Korábban gróf Eszterházy Jánosról, a Felvidék legemberibb politikusáról, majd Klapka Györgyről, Komárom hőséről, később Árpádházi Szent Erzsébetről született felkérésemre színpadra szánt alkotás. Ezúttal Blaskó Balázzsal, a Gárdonyi Színház igazgatójával arra gondoltunk, szülessen mű Németh Lászlóról is” – mondta a rendező.

Beke Sándor felidézte: Németh László volt az, aki annak idején meghirdette a “minőség forradalmát”, Magyarországot “kertországgá” akarta változtatni. Megjegyezte azonban, hogy manapság a színházak kihátrálnak a nagy szellem mögül, holott Németh László sokkal többet tett a magyar szellemi életért, mint ahogyan most megbecsülik őt.
“Ütköztetni akartam Németh Lászlót azokkal a problémákkal, amelyeket ő is boncolgatott történelmi drámáiban. Ezek azonban messze túlmutatnak a magyar viszonyokon, Európa, illetve a környező országok problémái is. Végül azonban borúlátókból derűlátókká válhatunk” – fogalmazott a rendező.
A stúdiószínpadi előadásban egy furcsa éjszaka történelmi drámáinak hét hőse indul el megmenteni Németh Lászlót, és bebizonyítják, hogy igaztalanok azok a vádak, amelyekkel a szerző ostorozza önmagát. ( MTI )

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.