July 31, 2015 0

Cheikh Lo kapja az idei Womex életműdíjat

By in Hírek

A szenegáli zenész, Cheikh Lo kapja az idei Womex életműdíjat, amelyet a rangos világzenei expó utolsó napján, október 26-án adnak át a budapesti Müpában egy különleges koncertet is felölelő gála keretében – adták hírül a rendezvény szervezői.

cheikh_lo

A közlemény szerint az eddig öt albumot megjelentető Cheikh Lo egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, ugyanakkor izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a Karib-szigeteki és az észak-amerikai zene világába, miközben merít a nigériai és kongói hagyományokból is.

A szervezők a Womex életműdíjjal szeretnék elismerni a nyugat-afrikai zene kiemelkedő személyiségének tartott művész munkásságát, amelyet szerzőként és közreműködőként egyaránt a folytonos megújulás és a határok feszegetése jellemez. Zenéje egyben betekintést enged a Baye Fall szúfi közösség világába is, amelynek Cheikh Lo büszke tagja – olvasható a közleményben.

A világzenei expó programja eközben újabb tíz szakmai üléssel egészült ki, többek között a brit Christian Ulf-Hansen a Plan C Management képviseletében fog előadni a zenei szinkron világáról, a német Cathy de Haan a vizuális és zenei alkotók együttműködésének lehetőségeit elemzi, a kubai Mario Escalona Serrano pedig országának kortárs zenei színterét mutatja be.

(Forrás: MTI)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.