July 30, 2015 0

Romantikus zeneóriások ünnepe Varsóban

By in Hírek

Immáron 11. alkalommal rendezi meg a lengyelországi Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet a Chopin és az ő Európája elnevezésű nemzetközi zenei fesztivált Varsóban, augusztus 15-29. között. A rendkívül színes zenei programban 32 hangverseny, kamara és szimfonikus koncert kap majd helyet.

chopinfestival

A fesztivál két hete alatt az európai zenetörténet ismert és kevéssé ismert, vagy éppen még felfedezésre váró remekművei hallhatók Bachtól Mahlerig. De olyan klasszikus szerzők művei is felcsendülnek, mint Beethoven, Liszt, Csajkovszkij, Wieniawski, Rachmaninov, Paderewski, Sibelius és Elgar szerzeményei. Persze nem maradhatnak ki a lengyel zenetörténet óriásai sem. Az idei fesztivál programjában találkozhatunk Chopin, Ogiński, Dobrzyński, Kurpiński, Szymanowski, Wolff és Lipiński nevével is. Chopin és a romantikus zenei hagyományok későbbi követői, művelői kerülnek fókuszba, valamint három zenetörténeti nagyság, a 175 éve született orosz Pjotr Csajkovszkij, a 100 éve elhunyt Alekszandr Szkrjabin, és a 150 éve született svéd származású finn zeneszerző Jean Sibelius kerek évfordulói.

Olyan kiváló előadók és zenészek lesznek az idei fesztivál vendégei, mint Alexandre Tharaud, Sergej Krylov, Louis Lortie, Nelson Freire, Andreas Staier, Nikolai Lugansky, Jan Lisiecki, Ivo Pogorelic, Truls Mork, Matthias Goerne, Sol Gobetta és Bertrand Chamayou, valamint fellép a szenzációs Apollon Musagete Qartett is.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.