March 24, 2014 0

Erdélyt bemutató irodalmi naptárakból nyílt kiállítás Veszprémben

By in Hírek, Ku!t ajánló

Erdélyt bemutató irodalmi naptárakból nyílt kiállítás a veszprémi polgármesteri hivatalban hétfőn. A megnyitón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy Erdély a magyar kultúra speciális otthona. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: Erdély jól mutatja fel a változó hatalmi viszonyok között is a nemzetiségek, etnikai csoportok békés, boldog együttélését, amely a kölcsönös együttműködés révén gyarapítja ennek a régiónak a gazdagságát.

Erdely-16-sz hl

Mindenki őriz valamilyen képet Erdélyről, családi kötődések vagy ottani látogatások kapcsán, az alkotóknak pedig egy életen át meghatározó élményt adhat – tette hozzá. Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla képein nemcsak a táj, az épületek “elevenednek” meg, hanem nagy erdélyi irodalmárok alakjai is, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Orbán Balázs, akik legalább olyan karakteresen magyarok, mint erdélyiek és akik időről időre biztosították Erdély helyét a magyar kultúr- és művelődéstörténetben – fejtette ki Navracsics Tibor. Úgy vélte, a kiállítás múló időről beszél, amiben benne van az erdélyi épületek elhanyagoltsága, az, hogy sokszor úgy érezzük, többet lehetne tenni Erdélyért.

“De ez a múló idő mintha egy kicsit nekünk is szólna. A magyar nemzetnek szólna, mintha kezdenénk egyre inkább úgy tekinteni Erdélyre, mint egy egykor szívünkhöz, lelkünkhöz és határainkhoz közel álló régióra, amely távolodik. Ezek a fényképek közelebb hozzánk ezt a térséget” – fogalmazott a miniszter. Beszédét azzal zárta: gondoskodnunk kell arról, hogy érzelmeinkben ne távolodjunk el Erdélytől, őrizzük azt az örökséget, amit Erdély hozzáadott a magyar történelemhez, a magyar kultúrához, a magyar művelődéstörténethez és figyeljünk oda Erdélyre a jövőben is, mint a magyar kultúra egy speciális bölcsőjére, otthonára. Váradi Péter Pál é Lőwey Lilla eddig 19 székelyföld honismereti fotóalbumot, 10 fotóalbumot, két sorozaton kívüli albumot jelentetett meg több ezer fotóval, emellett 10 irodalmi falinaptárt is kiadtak – sorolta a házaspár eddigi munkásságának példáit Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere. Beszélt arról hogy a házaspár számos alkalommal tartott a régióban ismeretterjesztő előadást Erdélyről; munkájuk elismeréseként 2005-ben Magyar Örökség Díjat, 2011-ben Tamási Áron-díjat kaptak. A kiállítást április 14-ig lehet megtekinteni a polgármesteri hivatal aulájában.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.