April 8, 2014 0

A költészet napja – A középiskolásokat is bevonják az idei Versmaratonba

By in Hírek, Ku!t ajánló

A diákok is bekapcsolódhatnak az idei Versmaratonba, amelyen a költészet napja alkalmából mintegy 70 kortárs magyar költő olvassa fel verseit pénteken a Thália Színház Mikroszínpadán. A Magyar Rádió nonprofit Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében megvalósuló egész napos Versmaratonon Az év versei 2014 című antológia szerzőit ismerheti meg a közönség. A költészet napjára kiadott kötetben a tavalyi év válogatása, 100 költő versei olvashatók.

toll

József Attila születésének évfordulóján, a költészet napján 12 órán át mondják el saját verseiket a költők a színpadon. A műsor a Kossuth Rádióban, a színház előtt és az aulában kivetítőn követhető, valamint a www.mediaklikk.hu/versmaraton oldalon is folyamatosan figyelemmel kísérhető. Pintér Edina, a Magyar Rádió tartalomfejlesztési menedzsere az MTI-nek elmondta: a délelőtt 11 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható esemény este 11-ig tart. Az idei év újdonságaként szólt arról, hogy az iskolák felé fordultak. A programot a tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a Kossuth Rádióból ismert műsorvezetők a költőkkel. Kövesdy Zsuzsanna és Visy László lesznek a nap házigazdái. Elmondta: felhívásukat minden iskolának elküldték, az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével meghívójukat középiskolás és felső tagozatos osztályokhoz juttatták el. Kiemelte: az irodalomtanárok egy-egy tanórát is felépíthetnek április 11-én vagy a későbbiekben a Versmaratonon elhangzó felolvasásokra, beszélgetésekre. Vannak iskolák, amelyek a könyvtárban vagy az aulában kivetítik a műsort, amelybe a gyerekek a nap folyamán bármikor belehallgathatnak. Mint mondta, a Versmaraton blokkjai 60 napig elérhetők lesznek a közmédia weboldalán, a www.mediaklikk.hu-n. Az oldalon a költők életrajza, a versek és a Versmaraton részletes programja megtalálható, így a tanárok felkészülhetnek az órára, kiválaszthatják, mely költőkkel foglalkoznának, a diákok pedig előre feltehették kérdéseiket a költőknek. Az írásban vagy videóüzenet formájában eljuttatott kérdéseket a színpadon ki is vetítik, a választ pedig akár személyesen a helyszínen vagy videó-közvetítésen keresztül is meghallgathatják. A legizgalmasabban kérdezők kedvenc költőjükkel találkozhatnak és dedikált könyvekkel is gazdagodhatnak.
Pintér Edina elmondta: a programot a Magyar Napló munkatársai DVD-n is megjelentetik, és terveik szerint az antológiával együtt eljuttatják minden iskolába, ahogy ez a korábbi években is történt. Szólt arról is, hogy a színpadi fellépés után a Thália látványstúdiójában is beszélgetnek a költőkkel, akik ott kedvenc saját verseiket olvashatják fel. Ezek az anyagok a Magyar Rádió archívumába kerülnek, ahonnan válogathatnak a szerkesztők a különböző műsorokba. Elmondta: Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorát a színpadon és a látványstúdióban elhangzott versekből állítják össze a szerkesztők. A versek folyamatosan hónapokon keresztül fel-felbukkannak a rádió műsorán.  A műsorba a Kossuth Rádió élőben többször bekapcsolódik, bejelentkeznek a Krónika műsoraiba, szintén ezzel a programmal foglalkozik a Belépő című esti kulturális magazin és A Hely című műsor is a Thália Színházból jelentkezik. Szombaton és vasárnap a hétvégi kulturális magazin, Az esti séta ezekből a beszélgetésekből válogat. Elmondta: a Versmaratonon egy közös vers is születik, úgy hogy az elsőként felolvasó költő írja a kezdő sort, majd a fellépők egy-egy sorral folyamatosan bővítik a költeményt, este pedig a teljes mű elhangzik késő este a Kossuth Rádióban A nap történetei című műsorban. A közmédia televíziós csatornáinak kulturális műsorai is beszámolnak a rendezvényről; a Kultikonban, a reggeli és a délelőtti magazinban láthat összeállítást a közönség a Versmaratonról. A “Személyesen a vers” szlogennel meghirdetett Versmaratonon mások mellett Juhász Ferencet, Ágh Istvánt, Czigány Györgyöt és Tóth Krisztinát, valamint verseiket ismerheti meg a közönség. Telefonon jelentkezik be Szászi Zoltán, Gál Sándor, Kulcsár Ferenc, Tóth László és Polgár Anikó Szlovákiából, Sántha Attila, Lászlóffy Csaba és Muszka Sándor Erdélyből, valamint Vári Fábián László Kárpátaljáról. Lesz olyan költő is, aki Skype segítségével mondja el a versét. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.