„There are twenty years to go, The best of all I hope. Enjoy the ride, the medicine show.” Akár ezek a dalszöveg-sorok is beharangozhatnák a Brian Molko és Stefan Olsdal köré – számos tagcserével – szerveződött brit alter-rock-pop formáció, a Placebo idei, kerek számos, best of albummal és turnéval megünneplésre kerülő jubileumát.

placebo_20years
Bizony, 20 éve már, hogy 1996 júniusában megjelent első nagylemezük, a szimplán saját magukról elnevezett Placebo, melyről a Nancy Boy rögtön a brit listák 4. helyéig repítette őket. A U2-val közös turné aztán nemzetközi hírnevüket is megalapozta, majd 1998-ban jött a második album (Without You I’m Nothing), rajta az Every You Every Me-vel, mely máig egyik legemblematikusabb slágerük. Köszönhető ez részben a Kegyetlen játékok című film soundtrackjében való szereplésnek is.

A 2000-es Black Market Music még mindig a melankolikusabb vonalat vitte tovább, jóllehet elődjénél kicsit rockosabb megközelítésben. Az LP-ről kimásolt kislemezek (Taste In Men, Slave To The Wage, Special K, Black-Eyed) a mai napig kihagyhatatlan tételei a Placebo koncertek setlistjeinek. Az igazán nagy áttörést, a kultsztár-pozíciót a Sleeping With Ghosts-nak köszönhetik Molkoék, mellyel még a párizsi Bercy sportpalotát is megtöltötték a fiúk – ezt a Soulmates Never Die című remek live DVD örökítette meg az utókornak.

placebo_cd

Egy kislemez-válogatást (Once More With Feeling) követően érkezett a Meds 2006-ban, melyet a rajongók közül sokan a gyökerekhez való visszatérésként ünnepeltek. A Placebo ugyanis producere tanácsára picit visszább vett a szintetizált hangzásból. A lemezt kísérő turné a 11 évig a dobok mögött ülő Steve Hewitt elvesztésével zárult.

Brian Molko és Stefan Olsdal 2008 augusztusában Steve Forrestet jelölte meg Hewitt utódjául, és már vele vették fel sorrendben hatodik albumukat, a Battle For The Sunt. A történet tehát folytatódott. A 2013-as Loud Like Love LP egy része eredendően Brian Molko szólónak készült, majd Placebo nagylemezzé nőtte ki magát. 2015 elején Steve is elköszönt, őt Matt Lunn váltotta a doboknál. Már vele került felvételre az idei jubileumot előkészítő MTV Unplugged koncert, mely számos kép- és hangsugárzó formátumon is megjelenésre került.

Az igazi ünneplés azonban idén októberben vette kezdetét, amikor is a boltokba került a Placebo krémjét magába foglaló dupla-CD, A Place For Us To Dream címmel, majd ezzel egy időben turnéra indult a csapat. A koncerteken igazi közönség-kedvencekkel várják rajongóikat, melyek között biztosan talál mindenki kedvére valót. Természetesen felcsendül majd a válogatáslemezt beharangozó legújabb Placebo single, a Jesus Son is.

Ugyan, a turné nem indult a legszerencsésebben, hiszen a nyitóbulin, a dániai Aarhus-ban két szám után le kellett fújni a show-t Brian egészségügyi problémáira hivatkozva, azóta azonban minden a legnagyobb rendben zajlik. Reméljük, ez így is marad, mire a Placebo november 11-én eléri jubileumi műsorával Budapestet!

Jegyek a Papp László Sportarénába korlátozott számban még mindig kaphatók a LiveNation és a Ticketpro oldalán.

Az igazán lelkes rajongók pedig a budapesti koncert után két nappal később, november 13-án Bécsben is elkaphatják a Placebot!

Janurik János