Egy tíz koncertből álló sikeres turnét tett az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban és Kanadában az East Gipsy Band. A roma és világzenei hagyományokat a dzsesszel ötvöző csapat New York egyik legnépszerűbb klubjában, a Jazz Standardban is fellépett. „Három évvel ezelőtt találtam ki, hogy létrehozok egy zenekart, amely a világ minden tájáról származó roma zenét dzsesszel fűszerezi. Szinte a kezdetektől mellénk állt Tim Ries világhírű szaxofonos, a Rolling Stonesszal is turnézó zenész, aki már másodszor segített nekünk Amerikában fellépni” – mondta el Balázs József zongorista, az East Gipsy Band alapítója a turnéról tartott szerdai sajtóbeszélgetésen a budapesti Nyitott Műhelyben.

hegedu-1068470_34673790

Az ismert dzsessz és roma világzenei előadókból álló zenekar (Balázs József mellett Balázs Elemér – dob, Sárközi Lajos – hegedű, Orbán György – nagybőgő, Oláh Vilmos – cimbalom, Balogh Gusztáv – ének) január 11-én és 13-án fellépett az előadóművészeti és zenei promóterek, koncerteket lekötő menedzserek nemzetközi konferenciáján, a turnén játszott az egyik legrégebbi amerikai dzsesszklubban, a pennsylvaniai Dear Head Innben, január 22-én a legfontosabb öt New York-i klub közé sorolt Jazz Standardban, a bostoni Regattabarban vagy a torontói Hugh’s Roomban. A program a Balassi Intézet és a New York-i Magyar Intézet támogatásával valósult meg. „A mi muzsikánkban a roma zenei kultúrából nagyon sok elem szerepel, köztük a magyar kávéházi zene, az oláh cigány zene, a macedón, a katalán zene. Ez a mozaik kiegészül egy olyan dzsesszel, amilyet az amerikaiak játszanak. Három ismert ügynökség is érdeklődik, és szeretne koncerteket lekötni számunkra a jövőben a világ különböző pontjain” – fogalmazott Balázs József és Balázs Elemér. Mint utóbbi felidézte, a közönség lelkesen fogadta a roma-dzsessz fúziós zenét, a fellépéseken az emberek felállva tapsoltak. A sikernek köszönhetően amerikai lemezszerződést kínálnak az East Gipsy Bandnek, kint is kiadnák a csapat eddigi egyetlen, a Fonónál 2011-ben megjelent Ageless Message című albumát és szó van egy új anyag megjelentetéséről is.
„Szeretnénk, ha a következő lemezen sztárok is közreműködnének, talán lesz alkalom akár Chris Potter, Joe Lovano vagy Wynton Marsalis elhívására és természetesen Tim Ries játékára” – mondta Balázs Elemér. Tim Ries a Rolling Stones turnéját követően áprilisban jön Magyarországra és a tervek szerint fellép az East Gipsy Banddel. Az együttes a 2011-es és a mostani amerikai koncertek mellett 2012-ben Európában, Brüsszelben, Londonban és Párizsban játszott. Az East Gipsy Bandről dokumentumfilm készül Bársony Katalin rendezésében, a Baxt Films produkciójában. A 2015 őszén bemutatni tervezett, Jazz Way Out munkacímű filmben az East Gipsy Band amerikai turnéja is szerepel és megszólal benne Tim Ries. Bársony Katalin a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a projekt nemrég jól szerepelt Franciaország legnagyobb televíziós fesztiválja, a FIPA fejlesztési fórumán és a film befejezéséhez várják a potenciális televíziós csatornák, egyéni befektetők jelentkezését. ( MTI )