szeptember 23, 2013 0

Bartók-est: a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitója

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Nemzeti Filharmonikusok hagyományosan Bartók Béla halálának évfordulója előestéjén nyitják meg az új évadot. Szerdán este Kocsis Zoltán vezényletével a zeneszerző művei mellett két kiemelkedő kortársának kompozíciói is megszólalnak. Dohnányi Szimfonikus percek és Kodály Galántai táncok című alkotása szólal meg a Bartók-kompozíciók után – közölte Bukta Julianna sajtómenedzser az MTI-vel.

A fiatal kínai zongorista, Juja Wang (Yuja Vang) a Bartók korai műveinek sorából való op. 10-es Két kép után az 1931-ben befejezett, rendkívüli technikai nehézségű II. zongoraversenyt szólaltatja meg példaképe, Kocsis Zoltán tiszteletére.

A vendég ifjú kora ellenére a világ számos nagyhírű zenekarával fellépett már, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Daniel Barenboim, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Manfred Honeck, Pietari Inkinen, Lorin Maazel, Kurt Masur, Antonio Pappano, Yuri Temirkanov, Michael Tilson-Thomas és Pinchas Zukerman. Ázsia, Európa és Észak Amerika szinte minden nagyvárosában koncertezik, nagy nyári fesztiválok rendszeres vendége.
Első albuma, a Szonáták és Etűdök 2009-ben jelent meg, majd ezt követte a Transzformációk, amelyért megkapta az Echo Klassik díjat. A pekingi Központi Zenei Konzervatórium után Calgary-ban, a Mount Royal Konzervatóriumban tanult tovább, majd Philadelphiában a világhírű Curtis Institute of Music-ben folytatta tanulmányait.
Bartók Scherzóját, amely a Négy zongoradarab egyik tétele, Kocsis Zoltán ültette át zenekarra. A kompozíciót a huszonéves Bartók Dohnányi Ernőnek ajánlotta. Annak a Dohnányinak, aki 1933-ban már a magyar zenei élet egyik vezető alakjaként komponálta a Szimfonikus percek című zenekari művet.
Dohnányi vezényletével mutatta be Kodály Galántai táncok című művét a Budapesti Filharmóniai Társaság a fennállásának nyolcvanadik évfordulójára rendezett díszhangversenyen. Ez ugyancsak elhangzik az évadnyitón. ( MTI )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.