szeptember 20, 2013 0

Beethoven-sorozatot indít a Kodály Vonósnégyes

By in Hírek, Ku!t ajánló

A budai Várban, az Erdődy-palotában és az MTA Zenetudományi Intézetében összesen hat estén Beethoven valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja a Kodály Vonósnégyes. Az első koncert október 6-án hallható.”Beethoven vonósnégyeseit a kamarazene-irodalom legfontosabb és legnagyszerűbb alkotásai között tartják számon. Már sikeres zeneszerzőként komponálta a klasszikus formákat követő op. 18-as sorozat hat darabját. Később a hagyományokat megtagadva feszítette szét a formai és tartalmi kereteket, és ezzel kitárta a zenei fejlődés távlatait” – hangsúlyozta Falvay Attila hegedűművész, a kvartett primáriusa az MTI-nek.

Kitért arra, hogy egy Beethoven-ciklus összeállításában nincs túl sok választási lehetőség, és ők a híres Magyar Vonósnégyes szerkesztési rendjét vették át kisebb, hozzájuk illő módosításokkal. Az utolsó koncerten elhangzik az op. 14-es E-dúr zongoraszonáta Beethoven által készített átirata, amely F-dúr vonósnégyes címen a zeneszerző első kvartettjének nevezhető, befejező számként pedig a műfajban utolsó Beethoven-darabot, az op. 131-es f-moll vonósnégyest játsszák el.

Minden hangversenyen elhangzik egy darab a korai op. 18-as sorozatból, és egy a középső, illetve az utolsó alkotói periódusból. A Kodály Vonósnégyes októbertől áprilisig – január kivételével – havonta egy koncertet ad, saját szervezésben és csak saját forrásból, noha több pályázatot is benyújtott.
“A koncertszervezők mostanában inkább a performanszszerű, bombasztikus előadásokat preferálják, a vonósnégyes, és általában a kamaramuzsika pedig rendkívül intim műfaj, igényességet feltételez, hogy a hallgató és az előadó szinte együtt lélegezzen a koncerten. Mondják, hogy a kamarakoncerteknek nincs közönsége. Mi másként látjuk, egyrészt a megmaradtakat nem akarjuk elveszíteni, másrészt új hallgatókat szeretnénk szerezni” – hangoztatta a hegedűművész.
A Kodály Vonósnégyes 1966-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból. 1968-ban a budapesti Weiner Leó Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen – mint Sebestyén Kvartett – első díjat nyert. 1971-ben a kvartett már nemzetközileg is ismert együttesként vette fel Kodály Zoltán nevét.
Az együttes életében kiemelten fontos Kodály Zoltán életművének bemutatása, valamint más magyar szerzők műveinek előadása. A Vonósnégyes fennállása óta számos új magyar művet mutatott be, legutóbb Petrovics Emil nekik komponált 3. vonósnégyesét a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon.
Nagyszerű kamarapartnerekkel dolgoztak együtt, köztük volt Bruno Canino, Milan Turkovic, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Michel Béroff, Jeremy Menuhin, Vásáry Tamás, Jandó Jenő, Dimitrisz Szgurosz. A Kodály Quartet csaknem 60 CD-felvételt készített, köztük teljes Haydn-, Beethoven-, Schubert-ciklust.
( MTI )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.