szeptember 18, 2013 0

Négyezer szecessziós műtárgyat digitalizál az Iparművészeti Múzeum

By in Hírek, Ku!t ajánló

Európai hírű szecessziós gyűjteményének mintegy 1000 kiemelkedő jelentőségű darabját, valamint az intézmény adattárában található szecessziós rajzok, tervek és kisnyomtatványok jelentős részét digitalizálja, majd teszi később elérhetővé az interneten az Iparművészeti Múzeum a Partage Plus elnevezésű, nemzetközi digitalizálási projekt keretében.

Immár másfél éve fut a Partage Plus projekt, amelynek célja a résztvevő országok és gyűjtemények szecessziós emlékeinek digitalizálása, és az eredmények közzététele az Europeana portálon keresztül. A projekt az EU támogatásával folyik, összesen 23 európai intézmény részvételével. A 24 hónapos futamidejű projekt keretében a résztvevők összesen mintegy 75 ezer digitális felvételt fognak az Europeana rendszerébe feltölteni, részletes és egységes szemléletű leíró adatokkal – közölte az Iparművészeti Múzeum szerdai közleményében az MTI-vel.
A magyar múzeum összesen 4000 műtárgyat digitalizál a projekt keretében, valamint a magyar szecessziós építészet csaknem 90 kiemelkedő emlékét is dokumentálják: az intézmény adattárában található archív felvételek, valamint a projekt keretében készülő új fotók segítségével.
A kiállítótér összesen 6200 rekordot szolgáltat 2014 márciusáig a Europeana portál (europeana.eu) számára, de az első év során elvégzett munkák eredménye már elérhető az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisában.
A Partage Plus projekt keretében összesen mintegy 2000 tárgy 3D-s szkennelésére is sor kerül, ezek 3D modellje is elérhető lesz az online vállalkozás eredményeként. Az Iparművészetiben ez év szeptemberében a kiemelt műtárgyak közül csaknem 200 darabról készül 3D virtuális modell. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a programban számos magyar tárgy feldolgozására is sor kerül, így számos elsőrangú szecessziós Zsolnay kerámia is hozzáférhető lesz körbeforgatható virtuális modell formájában. ( MTI )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.