September 18, 2013 0

A füleki vár ábrázolásai – Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

By in Hírek, Ku!t ajánló

A füleki vár ábrázolásaiból nyílik tárlat pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban. Ezzel párhuzamosan nyitják meg a szlovákiai magyar cserkészet történetét bemutató tárlatot is.

A múzeum önálló kiállítása A mi várunk, a mi büszkeségünk – a füleki vár ábrázolásai címmel a Bebek-torony ötödik szintjén lesz látható – mondta el Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.
Hozzátette: az első ábrázolások az 1593-as időkből származnak, amikor sikerült a várat visszafoglalni a töröktől. A tárlaton a történelmi metszetek mellett megtekinthető az erődítmény pásztoreszközökön, füleki zománctermékeken, ajándéktárgyakon, a városi civil szervezetek logóin vagy például XX. századi giccseken is – mondta Agócs Attila.
Ugyancsak pénteken nyitják meg a Liliomos évszázad – a szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913-2013 című tárlatot, amelynek szervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Kuckó Polgári Társulás és a füleki 47. számú Koháry István Cserkészcsapat. A vándorkiállítás bemutatja a cserkész eszmeiséget, betekintést nyújt a szervezet megalapításának körülményeibe.
A kiállított tárgyak végigvezetik a látogatót a szervezet történetének száz évén a megalakulástól kezdve a két világháború közti időszakon és a szocializmus évtizedein keresztül a rendszerváltást követő újraszerveződésig – mondta az igazgató.
Mindkét kiállítás november 15-ig látogatható a Füleki Vármúzeumban. ( MTI )

 

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.