November 11, 2016 0

Meghalt Leonard Cohen

By in Hírek

„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk” – derül ki a kanadai énekes-dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán péntek hajnalban közzétett üzenetből. „Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott.”

leonard_cohen
Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították.

Pályája rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall Of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is megkapta. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták már fel.

Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, 2011-ben pedig a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.

1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You Want It Darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg. Közösségi oldalán közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz „egy későbbi időpontban”, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.

(forrás: MTI)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.