October 17, 2016 0

Reed & Caroline – Vince Clarke új felfedezettjei

By in Hírek

Talán emlékezik még rá az olvasó, amikor Vince Clarke-nak (az Erasure zenei motorjának) legutóbbi szóló-projektjéről tájékoztattuk. Az Orbitalból jól ismert Paul Hartnollal közös albuma (2Square) saját mini-kiadójánál (Very Records) jelent meg, mely ezúttal egy új művészt hivatott bemutatni, a nagyközönséggel megismertetni.

reed&caroline_album
A sors furcsa fintora… Egy hónappal ezelőtt Vince megkeresett az ügyben, volna-e kedvem az általa támogatott Reed & Caroline duóról írni. Persze, hogy igent mondtam. Az október 14-én megjelent Buchla & Singing névre keresztelt album egyik szereplője ugyanis egy vintage szintetizátor, így nagyjából be tudtam lőni, milyen stílusra számíthatok. Azt azonban nem sejthettem, hogy a „névadó-papa”, az amerikai szintetizátor-pionír, Don Buchla pár nappal később elhalálozik…

Ez a tény még misztikusabbá tette a lemez dalainak, muzsikáinak felfedezését – akaratlanul is egyfajta főhajtássá lett a szintetizátor egyik atyja előtt. De kik is a történet további szereplői, a Buchla-szintin kívül? A muzeális korú szintetizátor megszólaltatója egy bizonyos Reed Hays, aki még egyetemi tanulmányai alatt szeretett bele a hangszerbe. A csellónál sokkal izgalmasabbnak találta Buchla találmányát. Az Oberlin College-ban találkozott az amúgy lelketlennek tűnhető masina által keltett zörejeket lélekkel feltöltő hangú énekesnővel, Caroline Schutz-cal. A hölgy ugyanitt művészeti tanulmányokat folytatott, de aztán rájött, több rejlik a torkában, minthogy grafikus legyen.

A páros első közös munkájában látott annyi fantáziát az egy ideje magánkiadásban is gondolkozó Vince Clarke, hogy megjelenést ajánlott nekik a Very Records-nál. A siker lehetősége innentől fogva adott, és remélhetőleg minél több értő fület megtalál a Reed & Caroline produktuma.

Hogy mire is számíthat a hallgató? Az egyszerűség gyönyörködtet szellemében fogant dalok (már a témaválasztásuk is egyszerűséget sugall: Washing Machine, Electrons) egyszerre borzongató tündérmesék és csodás űrdalok, angyali hangon tálalva. Mindez instrumentális közjátékokkal (Nightmarf, Harmonic Generator, Oh My Dog, Talking Blanket) megspékelve.

Ízelítőül a Singularity (We Bond) című tracket választotta a duó, amelyhez a témához tökéletesen passzoló képi világú videót is készítettek.

 

Aki szereti az izgalmas minimál elektronikát, a jó dallamokat, melyek érzelmes, kimunkált énekkel párosulnak, bátran keresse ezt a korongot, nem fog csalódni!

A Buchla And Singing az itunes vagy a CD Baby oldaláról tölthető le/vásárolható meg, a limitált példányszámban megjelent CD-t pedig közvetlenül a Very Records-tól lehet megrendelni.

Janurik János

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.