augusztus 23, 2015 0

Bad Religion a Budapest Parkban – Kali-punk-slágerparádé a keresztapáktól

By in Hírek

Budapest, szitáló eső… de a dallamos, nyugati parti punkmuzsikára éhes Bad Religion-rajongók még mindig jól álltak augusztus 18-án a Budapest Park nézőterén. Pláne, hogy a koncert rajtjára el is állt…

6

Emlékszünk még arra a roppant kellemetlen szituációra, amikor először indult turnéra a Bad Religion a Green Day előzenekaraként? Nos, a sorrend manapság se lenne másképp, el kell fogadni: a kali-punk atyjaiból már nem lesz arénazenekar, a státusz megmarad a második generációnak. Feltehetően Greg Graffin-éket ez egyáltalán nem zavarja addig, míg például a Budapest Parkot sikerül keverőig megtölteniük. És mellé biztosak lehetnek abban, hogy kizárólag rajongók állnak velük szemben a nézőtéren.

Az előzenekar, Mad Caddies koncertjét sikerült alaposan eltollászkodnom, de állítólag nagyon jól vezették elő nem túl eredeti, ám hiteles ska/punk muzsikájukat. A még jelentősen szemerkélő eső sem zavarta a bandát, nem úgy néhány Facebook-kommentelőt, akik egészen abszurd megoldások hiányát kérték számon a Parkon és a… csapadékon. Viszont úgy tűnt, az égiek nem keresztények, vagy annyira jófejek, hogy elnézték a zenekar hitvallását és a Bad Religion előadására csudamód elállt az eső.

A Bad Religion igazi best of show-val érkezett ezúttal Budapestre, még a Punk Rock Songot is nyomták – az eddigi állomásokkal ellentétben. Jól karban tartott, tiszta életű, tisztességben megőszült értelmiségi brigád, akik klipforgatásra, színpadra is abban a szerkóban állnak, amiben reggel kiviszik otthon a szemetet. Hót lazán, de korántsem trotyli slunggal prezentálták életművük kiemelkedő tételeit – különös hangsúlyt fektetve a ’88-as Suffer lemezre és a ’90-es évek nagy Kalifornia-punk-bumm-környéki slágerekre. Mert hiába nem lett akkor a keresztapákból „piacvezető” társulat, azért az „utódok” sikeréből profitáltak ők is rendesen, és itt nem csak a gitáros, Brett Gurewitz-vezette Epitaph kiadó extra profitjára gondolok. Summa summarum: elegáns, cseppet sem hakniszagú BR-koncertélménnyel lettünk gazdagabbak, speciel nagyjából erre is számítottunk. Arra, hogy Graffin-ék hibázzanak, körülbelül akkor az esély, mint hogy megtérjenek Jézus urunkhoz.

 

Szöveg: Vígváry Gábor
Fotók: Máté Évi

1

2

3

4

5

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.