március 13, 2014 0

Makovecz Imre munkáit bemutató kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban

By in Hírek, Ku!t ajánló

Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) örökös tiszteletbeli elnöke életművéből nyílik válogatott kiállítás vasárnap a felújított Pesti Vigadóban. A szeptember 21-ig látogatható Makovecz – …összekötni az eget és a földet című tárlat válogatást ad Makovecz Imre legfontosabb munkáiból, írásaiból, terveiből és házaiból, mivel az életmű feldolgozása, rendszerezése még folyik – hangsúlyozta Csernyus Lőrinc építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI-nek. Mint mondta, a kiállítás címe idézet Makovecz Imrétől, aki azt írta, hogy az építész igazi feladata az eget és a földet összekötni.

Makovecz_latvanyterv_2_1

A tárlaton egyebek mellett az építész munkáit, merített papirosra készített rajzait és grafikáit, valamint fotókat és dokumentumokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Vigadó V. és VI. emeletén három teremben. A VI. emeleten állítják fel az eddig meg nem valósult felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templom 3,5 méteres modelljét, mellette két, gipszből készített angyalfigurával. Emellett számítógépes rajzokkal, papírmodellekkel mutatják be a templom jelenlegi állapotát és alakulását, mivel Makovecz Imre ezt a vázlattervet nem fejezte be, itt hagyta ránk – mondta el Csernyus Lőrinc, hozzátéve: az V. emeleten három kisebb makettet – a paksi katolikus templomot, a visegrádi Erdei Művelődési Házat és a sevillai világkiállítás magyar nemzeti pavilonjának kicsinyített mását – is láthatja a közönség. Makovecz Imre megépült és tervezett épületeinek fotóit a tárlat 60 tablón ismerteti, az üvegtárlókban az építész skiccrajzait, fényképeket és személyes munkaeszközöket állítottak ki, a falmatricákon pedig Makovecz saját kézzel írt idézetei olvashatók. Az érdeklődők emellett három filmet tekinthetnek meg: Osskó Judit építész-szerkesztő 25 perces összeállítását, Dárday István 3 perces animációját a krisztinavárosi templomról és a Szerelmes földrajz című sorozat vele készült epizódját. A kiállításra háromnyelvű – magyar, angol, német – katalógust ad ki az MMA. A kiadványban olvashatók Makovecz Imre elvei az organikus építészetről, csoportosítva megtalálhatók templomai, közösségi épületei és a Bartók Béla színpadi műveihez tervezett díszletei is.
Az MMA célja, hogy a Balassi Intézeten keresztül európai városokban is bemutassa a tárlatot – hangsúlyozta Csernyus Lőrinc, hozzátéve: a kiállítás ideje alatt több szakmai konferenciát tartanak meghívott előadókkal.
Makovecz Imre egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának megtervezésére 1990-ben kapott megbízást. Az 1992 áprilisában megnyílt világkiállításon az általa tervezett és kivitelezett épület nagy nemzetközi sikert aratott, ennek elismeréseként 1992. június 5-én megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést.
Alkotásai közé tartozik egyebek mellett a budapesti mezőgazdasági kiállítás épülete, a lakiteleki kilátó, a szentendrei szolgáltató ház, és a paksi katolikus templom. Munkásságát 1969-ben Ybl Miklós-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség-díjjal, 1997-ben a Francia Építészeti Akadémia aranyérmével tüntették ki. ( MTI )

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.