March 4, 2014 0

Március 6-án David Fray zongoraművésszel lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 6-án a zongorista David Fray-jal lép fel zeneakadémiai koncertsorozatán. A francia művészt már 2013 januárjában megismerhette a budapesti közönség, ezúttal Bach és Mozart-zongoraversenyeket ad elő. „A március 6-i koncert különlegessége, hogy a négy elhangzó műből három d-mollban íródott”- mondja Rolla János, az együttes művészeti vezetője. „Az est nyitódarabját, Vanhal d-moll szimfóniáját először fogja játszani a zenekar. Mozart kortársa volt Vanhal, zenéjükben hatottak egymásra, Prágában együtt is biliárdoztak, mégis egyéni hangulatúak a darabjai, ezért választottuk.”

David Fray, fotó Paolo Roversi hl

 David Fray, az est szólistája a nemzetközi zenei élet egyik legújabb felfedezettje, akinek kifinomult előadásmódját, muzikalitását és technikai tudását emelik ki a kritikusok. A francia zongoraművész pályáját olyan zenészek segítették, mint Dimitri Baskirov, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Christoph Eschenbach és Pierre Boulez. A legrangosabb koncerttermekben játszott már Európában, Amerikában és Ázsiában: a New York-i Carnegie Hallban, Párizsban a Cité de la Musique-ben, a Théâtre des Champs-Elysées-ben, Montrealban a Place des Arts-ban vagy Amsterdamban a Concertgebouw-ban. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Esa-Pekka Salonen és Yannick Nézet-Séguin. David Fray a koncerten két zongoraversenyt is előad: Mozart és J.S.Bach d-moll zongoraversenyeit (No.20, K.466 illetve BWV 1052). „Mozart d-moll zongoraversenye az egyik legismertebb, utoljára Fischer Annie-val játszottuk”- folytatja Rolla János. „A Bach-darabot Schiff Andrással és Kocsis Zoltánnal is előadtuk már illetve Szakcsi Lakatos Róberttel, aki a jazz felől közelített a műhöz. Fray-t az egyik zenekari alapító tag barátom, Lovas György hallotta a MÜPÁ-ban és mesélte, hogy kivételes, ahogy Bach-ot játszik. A francia zongoraművész számos díjat nyert: többek között az Ötödik Nemzetközi Hamamtsu verseny Kiváló Érdemdíj Diplomáját Japánban, a Jeune Soliste de l’Année (az Év Fiatal Szólistája) díját Franciaországban, a 2004. évi Montreali Nemzetközi Zenei Versenyen egyidejűleg megkapta a Második Nagydíjat és egy megadott kanadai mű legjobb interpretációjáért járó díjat. A március 6-i koncert Mendelssohn a-moll vonósnégyesével op.13 zárul. „Hihetetlen belegondolni, hogy a zeneszerző 18 éves korában írta ezt a darabot”- teszi hozzá Rolla János. „Rendkívüli egyensúlyérzékről és érettségről árulkodik a mű; már az első tétel olyan kidolgozott, mint a Beethoven-kvartettek. Nagyon kedves nekünk ez a darab, már többször előadtuk a Zeneakadémián, amit a közönség mindig tetszéssel fogadott- a hangverseny szép zárását adja majd ez az opusz.”

A koncertsorozat május 8-án Mayuko Kamio japán hegedűművész, a 2007. évi Nemzetközi Csajkovszkij Verseny I. helyezettjének fellépésével folytatódik, akit kifejező előadásmódjáért és virtuóz technikájáért dicsérnek.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.