február 26, 2014 0

Szabadkéz- Rajz a magyar képzőművészetben tegnap és ma

By in Hírek, Ku!t ajánló

A köztudatban a rajz a huszadik századig – alárendelt szerepben – más képzőművészeti ágak kiegészítőjeként élt. A grafika átfogó fogalmához kapcsolták, mely magában foglalt minden papírra készült művet, beleértve az egyedi rajzot, sokszorosított és alkalmazott grafikát. A MODEM kiállítása a modern magyar művészet kezdeteitől ismerteti az egyedi képzőművészeti rajz 1945 utáni tendenciáit, legizgalmasabb kísérleteit, eredményeit több mint 50 olyan alkotó munkáin keresztül, akik szerepet játszottak és játszanak a művészi rajz jelenleg megfigyelhető térnyerésében, Gulácsy Lajostól Bukta Imrén át a Gruppo Tökmagig.

Németh Róbert hl

Hazánkban Nagy István, Vajda Lajos, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Kondor Béla rajzai egyfajta definiálatlan szellemi örökségként hatnak a mai napig. A Szabadkéz e napjainkban oly fontos művészeti médium hazai tradíciójának gyökereit vizsgálva bemutatja többek között Vajda Lajos 1940-ben készült organikus szénrajzsorozatának egyik emblematikus darabját, valamint Barcsay Jenő anatómiai-sorozatának több lapját is, a művész 1950-es évek elejéből származó alkotásaival együtt, érzékeltetve a rajz huszadik századi szerepváltozását, önálló művészeti ággá válásának állomásait. A magyar avantgárd egyik vezető egyénisége, a robosztus képi világáról ismert Uitz Béla pedig érzékeny finomságú tanulmányrajzokkal szerepel a tárlaton. A kiragadott klasszikus példák dialógust teremtenek a műfajt egyre szabadabban értelmező kortárs művészek munkáival. A rajzolás hagyományát viszi tovább Bukta Imre 1977-ből származó vonalkázott struktúrája, de ide sorolhatók Kovács Attila, Bak Imre, Maurer Dóra, Galántai György, Kelemen Károly, Kovács Péter és Pinczehelyi Sándor művei is. A kiállítás betekintést nyújt a kortárs magyar rajz határterületeket megcélzó kísérleti munkáiba, valamint nagy figyelmet fordít a médium sokoldalú, változatos használatának bemutatására. Albert Ádám digitális előkészületek után megépített látódoboza, Asztalos Zsolt mikroszkópikus portréi és Vécsei Júlia grafitporos manuális fázisok alapján készített videóanimációja ugyanúgy része a kortárs rajznak, mint Somogyi Laura cérnavékonyságú drótból alkotott térrajzai, Tibor Zsolt falrajzban végződő installációja vagy Győrffy László kunyhóba zárt, 1994 óta gyűjtött alkalmi firkái. Több helyspecifikus munka is készül kizárólag a MODEM tárlatára: a Gruppo Tökmag (Kovács Budha Tamás és Tábori András) graffitit rajzol a falra; Németh Róbert UV fényű, monumentális rajzdobozában teljesen átalakul a fehér falú terem; míg Szemző Zsófia birtokba veszi a kiállítótér bejárati üvegfelületét, s az általa megkezdett rajzot a közönség folytathatja tovább. A hagyományos technikán alapuló rajzi megoldások hívei megtekinthetik Gerber Pál különböző művészeti periódusaiban készült ceruzarajzait, Szűcs Attila nagyméretű szénrajzait vagy Nyári István levelezőlapot idéző finom tollrajzait. Több videómunka is látható a kiállítótérben, köztük Csáki László egyik legfrissebb krétaanimációs filmje.

A tárlat kurátorai (iski Kocsis Tibor és Kukla Krisztián) nem időrendben vezetik végig a látogatókat a tárlaton, a kiállított művek a maguk egyediségében valamint egymással párbeszédre lépve hívják fel a közönség figyelmét a rajz finomságaira, érzékenységére és intellektuális mélységére. A tárlat speciális múzeumpedagógiai programmal egészül ki. A megnyitó után Rajz-turkáló nyílik a MODEM fogadóterében. Ki-ki kereshet magának egy jó rajzot, ha cserébe maga is ott hagy egyet, amihez már nem ragaszkodik. Bárki próbára teheti ügyességét egy különleges rajzeszközzel: egy ceruzát madzagok segítségével irányítva rajzolhat a falfelületre. A kiállítás ideje alatt minden hónap második és negyedik szombatján délelőtt közösségi rajzolásra várják a kicsiket és nagyokat, ekkor egy-egy óriási méretű papírlapot lehet telerajzolni.

2014. április 26-án a nyíregyházi V I N Y L csoport mutatja be a MODEM-ben rajzgépeit, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők. Mindemellett hamarosan rajzpályázatot is hirdet a művészeti központ Színes ceruza címmel, óvodások számára. A megszokott programok továbbra is folytatódnak: a MODEM Filmklub a közelmúlt magyar és külföldi animációs filmterméséből válogat, és természetesen a tárlatvezetések sem maradnak el.

A kiállítást 2014. március 1-jén, szombaton 16 órakor Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitja meg. Közreműködik: Benkő Róbert, nagybőgő és Wahorn András, szaxofonok.

A kiállításon az első tárlatvezetést 2014. március 6-án, csütörtökön 17.30-tól iski Kocsis Tibor képzőművész, kurátor tartja.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.