január 13, 2014 0

Szikáncsi aranykincsek, Koszta József-kiállítás a Tornyai-múzeumban

By in Hírek, Ku!t ajánló

Izgalmas kiállításokkal, például Koszta József gyűjteményes tárlatával vagy a szikáncsi aranykincseket bemutató kiállítással várja a látogatókat az idén a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum – közölte Nagy Imre igazgató hétfőn az alföldi városban. A 2014-es év a képzőművészet terén az áttekintő kiállítások esztendeje lesz – mondta a művészettörténész az idei programtervet bemutató sajtótájékoztatón. Tizenöt esztendeje indult útjára a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium. A január végén a Tornyai-múzeumban nyíló tárlat a szakmai műhelyben az elmúlt másfél évtizedben született alkotások legjavából válogat.

koszta józsef hl

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva az Alföldi Galériában nyílik Sonkodi Rita szegedi festőművész gyűjteményes kiállítása, amelyen csaknem százharminc képet láthat a közönség. Fél évszázada bukkant rá Vásárhely határában Józó Erzsébet a legjelentősebb hunkori pénzleletre, a szikáncsi aranykincsre. A hónap végétől az 1439 darab bizánci solidus megtalálásának történetét is bemutató tárlat tekinthető meg a múzeumban. Az év egyik legjelentősebb kiállítása a Kogart-gyűjteménnyel közösen rendezett Koszta József-tárlat lesz, amelyen a múzeumokban őrzött festmények mellett számos magángyűjteményben fellelhető alkotással is megismerkedhetnek az érdeklődők. A Szenteshez kötődő festőművész alkotásaiból utoljára 1949-ben, halála évében rendeztek gyűjteményes kiállítást, amikor munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Az évfordulós tárlatok sorát gazdagítja az az augusztus végén nyíló kiállítás, amely egy fiatal hódmezővásárhelyi katona sorsán keresztül emlékezik a száz esztendeje kezdődött I. világháborúra.
1954-ben rendezték az első Vásárhelyi Őszi Tárlatot. A jubileumról is megemlékeznek ősszel az egyik legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlén. A tárlathoz kapcsolódva kiállítás nyílik a tavalyi Tornyai-plakettes, Czene Márta alkotásaiból és a rendezvény egyik életre hívója, a száz éve született Krucz D. István festőművész képeiből is. Az évet egy korábbi Tornyai-plakettes, az idén 65 esztendős Földi Péter gyűjteményes kiállítása zárja. ( MTI )

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.