January 13, 2014 0

Venezuelában lép fel a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar

By in Hírek

A Kodály Zoltán-féle zenepedagógiai módszer bemutatására és népszerűsítésére Venezuelába utazik a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. A kórus tagjai a mesterkurzusok és szemináriumok mellett több koncertet adnak majd a dél-amerikai országban. A Szabó Soma karnagy vezette vegyeskar harminchárom énekese szombaton indul Venezuelába, ahová Maria Guinand karnagy, a venezuelai Schola Cantorum és több más énekkar alapítójának meghívására utaznak – közölte honlapján a Cantemus Kórus hétfőn.

Cantemus_Vegyeskar

A nemzetközi tekintélyű szakember 2011-ben a Cantemus Maestro című kórusbérletének előadásán vezényelt, most pedig a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenepedagógiai módszert szeretné megismertetni a dél-amerikai zenészekkel és énekesekkel. Mivel kedvezőek voltak a Magyarországon szerzett tapasztalatai a módszer hatékonyságáról és eredményeiről, erre a feladatra a nyíregyházi kórust és karnagyát kérte fel a szakember.
A Cantemus Vegyeskarnak nem lesz egyszerű a dolga a tíznapos venezuelai tartózkodása alatt, mivel nemcsak az ott jelenlévő szakembereknek és énekkaroknak kell bemutatniuk a metodikát, hanem – az interneten keresztül – Argentínából, Peruból, Bolíviából és Dél-Amerika más országaiból is követhetőek lesznek az általuk tartott bemutatók és mesterkurzusok. A szemináriumok mellett önálló koncertet adnak Caracasban, illetve bemutatkoznak a III. Don Bosco Kórusfesztiválon – olvasható a www.cantemus.hu oldalon. Az énekkar venezuelai tartózkodását a caracasi magyar közösség is segíti.
A Cantemus énekeseinek egyébként nem ez lesz az első útjuk Venezuelába: 1982-ben a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett gyermekkórus lépett fel a dél-amerikai országban. A most utazók közül hárman ott voltak azon az utazáson is. A Cantemus Vegyeskar január 29-én érkezik vissza Nyíregyházára.

( MTI )

Fotó:http://files.nyiregyhazi-cantemus-korus.webnode.hu/system_preview_detail_200000003-34d7536ce1/Cantemus_Vegyeskar.jpg

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.