January 7, 2014 0

Több mint 64 ezer látogató a siklósi várban

By in Hírek

Töretlen a siklósi vár népszerűsége: a létesítménynek és az ott szervezett programoknak tavaly az előző évhez hasonlóan több mint 64 ezer látogatója volt. A vendégeket változatlan jegyárak mellet fogadtuk, a programokat elsősorban a vár történetére, kulturális jelentőségére alapoztuk, a tizenhat nyári rendezvényünkre több mint 7100-an voltak kíváncsiak – írta a Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

siklósi vár

Mojzes Tamás kitért rá, hogy idén folytatódik a siklósi vár felújítása: a 2014 őszéig tartó és elsősorban az egységes homlokzat kialakítását célzó munkálatokra 400 millió forintot költenek európai uniós forrásból. A kivitelezés keretében megújul az északi és nyugati homlokzat, valamint az északi terasz. Részben megerősítik az épület falát, kialakítanak egy lovagtermet és egy kávézót is. A következő több mint másfél évben azokat a feladatokat is elvégzik, amelyekre a korábbi rekonstrukciók idején nem volt lehetőség – sorolta. A vár részleges felújítása 2011-ben fejeződött be és mintegy 1,6 milliárd forintba került. A Norvég Alapból és európai uniós forrásokból elnyert pénzből látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, kibővítették a kiállító-helyiségeket. Az ügyvezető közölte, hogy már folynak a tárgyalások a vár idei programjairól. Lesz könnyűzenei program, musical, a Harkányban és Villányban megforduló német ajkú vendégek érdeklődésére is számot tartó operett, s egyebek mellett történelmi témájú előadás, várjáték is – olvasható a közleményben. Mojzes Tamás emlékeztetett rá: a várat működtető társaság a korábbi vezetőség alatt mintegy 60 millió forint hiányt halmozott fel, amelynek fő oka az volt, hogy a színielőadások iránti érdeklődés elmaradt a várakozásoktól.
A Siklósi Várszínháznak jelenleg sem köz-, sem szállítói tartozása nincs, a céget egy rendkívüli miniszteri támogatásnak, a tulajdonos siklósi önkormányzat által nyújtott tagi kölcsönnek, profiltisztításnak, a struktúra és az aktivitás újragondolásának eredményeként sikerült konszolidálni – írta az ügyvezető. ( MTI )

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.