november 19, 2013 0

Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus kapja a Ratkó József-díjat

By in Hírek

Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus kapja idén a Ratkó József-díjat, amelyet kilencedik alkalommal ítélt oda a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány kuratóriuma – közölte a testület titkára kedden az MTI-vel. Antall István elmondta: a húsz esztendeje alapított díjjal az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazzák. A díjazottat az alapítvány kuratóriuma titkos szavazással választotta ki, s a Kő Pál szobrászművész által készített plakettet, valamint a Kőnig Róbert grafikusművész által készített oklevelet Márkus Béla november 23-án veheti át ünnepélyes keretek között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtárban.

márkus béla

Antall István emlékeztetett arra, hogy a Ratkó József-díj annak a rendhagyó szellemi kezdeményezésnek, rádiós irodalmi folyóiratnak a “folytatása”, amely 1983. novemberében indult a 2007-ben megszüntetett Nyíregyházi Rádióban. A minden hónap utolsó vasárnapján jelentkező, Hangsúly című negyvenperces műsor fórumot teremtett a helyi, az országos, illetve a határon túli irodalmi életnek.
A rádiós folyóirat közel háromszáz alkotót szólaltatott meg, illetve több hangjáték és két színdarab ősbemutatójához teremtett alkalmat. Verseket és novellákat ismertetett, irodalmi és közéleti publicisztikákat, továbbá irodalmi-, színházi és képzőművészeti kritikákat közölt. A műsort – ahogy Antall István fogalmazott – a Nyíregyházi Rádió akkori vezetői 1995-ben lehetetlenítették el és száműzték az adásidőből. A Hangsúly egykori munkatársai azóta a Ratkó József költő nevét viselő országos versmondó versenyen találkoznak kétévente.
A civil kezdeményezésre létrehozott Ratkó József-díjat 1993-ban adták át először, és azóta Balázs József író, Nagy Gáspár, Aczél Géza, Szőllősi Zoltán és Tóth Erzsébet költő, Vári Fábián László költő, etnográfus, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, Jánosi Zoltán irodalomtörténész és Babosi László könyvtáros, bibliográfus vehette át. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.