November 11, 2013 0

Verdi 200 – Daniel Oren megszerette Verdi Attiláját

By in Hírek

Verdi Attila című operáját az elmúlt négy napban magyar-kínai koprodukcióban mutatták be Sanghajban. A darab rendezője, Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója kiemelte: az Európában is ritkán színre kerülő mű izraeli karmestere, a világhírű Daniel Oren is kedvezően nyilatkozott a premier után. “Daniel Oren, aki a híres Veronai Arénában rendszeresen, de szerte a világon is annyi népszerű Verdi-operát vezényelt, eddig még sohasem vette repertoárjára az Attilát. A sanghaji közös munka során valósággal beleszeretett a darabba. Minthogy ő a művészeti vezetője a salernói Teatro Verdinek, valamint első vendégkarmestere a tel-avivi operaháznak, valószínű, hogy a zenedrámát több helyen is újra felfedezik” – jelentette ki Káel Csaba az MTI-nek. A Sanghajból vasárnap hazatért Káel Csaba hozzátette: eleinte nemcsak Oren, de egyes kínai partnerek is mérsékelten bíztak az Attila sikerében, hiszen tagadhatatlan, hogy sokkal kevésbé népszerű, mint a Rigoletto és az Aida. A Sanghaji Nagyszínház elnöke azonban kitartott a megállapodás mellett, és négy telt házas, nagysikerű este tanúi voltak a nézők.

attila

A Nagyszínház egy átfogó felújítás után ezzel a produkcióval nyílt meg. “Ahogy Magyarországon, Sanghajban sem volt meglepő számomra, hogy a rekonstrukcióval az utolsó pillanatban készültek el. Nagyon korszerű lett a színház, az akusztikán is dolgoztak, csodálatosan szól a terem”. A Sanghaji Operaház Ének- és Zenekara működött közre az előadásban, ez Kína legelső nyugati stílusú operaegyüttese. Az Attilát kettős szereposztásban mutatták be, Boross Csilla, Giacomo Prestia, Roberto Tagliavini, Fabio Sartori, Gabriele Vivani, Csang Csien-lu és Jü Hao-lej énekelte a főszerepeket. A Nagyszínház saját szereposztással szeretné továbbjátszani az operát, sőt mivel a premieren több kínai operaházi vezető volt jelen, más intézmények is szívesen átvennék a produkciót. Az Attilát félig szcenírozva áprilisban adták elő a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

“A Nagyszínház valójában egy Művészetek Palotájához hasonló modern előadóművészeti központ. Helyet ad a rangos Sanghaji Művészeti Fesztiválnak, ezért nemcsak operák, hanem világzenei, dzsesszműsorok iránt is érdeklődnek. 2014 márciusában a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet a Nagyszínházban, magyar ablak nyílik Sanghajra” – fogalmazott Káel Csaba. ( MTI )

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.