November 6, 2013 0

Magyar koprodukcióval nyit újra a Sanghaji Nagyszínház

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Művészetek Palotájával (Müpa) közös koprodukcióval, Verdi Attila című operájával és világhírű magyar művészek fellépésével nyitják meg a felújított Sanghaji Nagyszínház idei szezonját csütörtökön. A Müpa, a Sanghaji Nagyszínház és a Sanghaji Operaház együttműködésében bemutatott Attilával születésének 200. évfordulója alkalmából Verdire emlékeznek, és megünneplik a Sanghaji Nagyszínház 15. születésnapját is – közölte a darabot rendező Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója az MTI-vel. Káel Csaba elmondta: olyan operát akart választani, mely kapcsolódik Kínához, ezért esett a választása erre a darabra. Kínában történelmi tényként kezelik a hun-magyar rokonságot, vagyis, hogy az ősi kínaiak által nyugatra űzött hunok leszármazottai a magyarok.

sanghaj

A csütörtök esti előadás az Attila ősbemutatója lesz Kínában, a darabot félig szcenírozva április végén Magyarországon már bemutatták. Az első szereposztásban Boross Csilla szoprán énekel, többek között Giacomo Prestia, Fabio Sartori, Gabriele Vivani, Csang Csien-lu és Jü Hao-lej mellett. A magyarországi bemutatótól a sanghaji némiképp eltér majd: nagyobb lesz a kórus, több a statiszta, emellett a helyi ízlésvilágot tükröző, keleti jegyeket viselnek a díszletek és a jelmezek – sorolta Káel. Az esemény a jegyeladások szerint is igen nagy sikernek ígérkezik, a jegyek több árkategóriában már a hét elején elfogytak.  Óriási dolog, hogy egy ekkora előadás helyet kap Sanghajban, és külön öröm Magyarország Attilán keresztül való népszerűsítése. A Sanghaji Nagyszínházzal való együttműködés 2011-re datálódik vissza, a Művészetek Palotája mellett a salzburgi zenei fesztivál az intézmény koprodukciós partnere – fogalmazott a Müpa vezérigazgatója.
Két kiállítás is bemutatta Sanghajt a Müpában szeptember közepén: az egyiken kínai fotósok munkái a kelet-kínai metropolisz mai életét, az Egy magyar építész Sanghajban tárlaton pedig a városnak több mint 60 épületet tervező Hudec László munkásságát ismerhették meg az érdeklődők. Sanghajban Hudec tervezte egyébként az első Nagyszínházat, amely nem azonos a most felújított, és az Attila ősbemutatójának helyszínéül szolgáló épülettel. ( MTI )

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.