október 29, 2013 0

Befejeződött a Hungaroton-archívum digitalizálása

By in Hírek

A kiadó utolsó szalagos felvételeinek digitalizálása során több meglepetést okozó kincsre bukkantak – hangzott el a Hungaroton keddi sajtóbeszélgetésén. Elmondták, hogy a közelmúltban két felvételük kapott elismerést, az év végéig pedig nyolc új CD jelenik meg. Elkészült a Hungaroton internetes zeneáruházának angol nyelvű katalógusa, és teljesült a közönség másik kívánsága is: immár nemcsak mp3, hanem FLAC formátumban is beszerezhetők a zeneművek – mondta el Porkoláb Péter ügyvezető igazgató. Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton Music vezetője arról beszélt, hogy a klasszikus zene hívei még mindig jelentős számban tartják fontosnak a CD-vásárlást. Némi “apály” után az év végéig még nyolc friss kiadványuk jelenik meg.

hungaroton

A Fotexnet kutatásokat végzett: a közönség bestsellers listáján változatlanul Bach, Beethoven és Mozart szerepel az élen, ezért a sztenderd repertoár népszerű darabjait felveszik fiatal vagy specialista előadókkal. Így készült el például Rohmann Ditta Bach három cselló szvitjét tartalmazó felvétele, és három másik szvitet is rögzítenek a közeljövőben. Vivaldi A négy évszak című ciklusát és a D-dúr, valamint d-moll concertóját a Capella Savaria a korabeli hangzást idézve játszotta fel. Különlegesség a romantikus zeneszerző, Végh János három vonósnégyesének felvétele az Authentic Kvartett előadásában. A magyar zenéhez nem csupán Liszt Ferencen át kötődő zeneszerző-zongoragyáros, Ignace Pleyel hat fuvolás kvartettjét Németh Pál, Vitárius Piroska, Balázs Gergely és Karasszon Dénes mutatja be az új korongon. Ifjú Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímás népszerű számokat játszik új felvételén, elkészült Koncz Zsuzsa Tündérország című, az énekesnő egyéniségének kevésbé ismert vonásait bemutató anyaga is, a Katáng együttes Adorján tortája című CD-je pedig a gyerekeknek szól. A szakfolyóiratokban és lemezmagazinokban rendszeresen méltatásokat kapnak a Hungaroton-felvételek, a brit Gramophone a legmagasabb elismeréssel, az év felvétele díjjal jutalmazta a Bartók Új Sorozatban megjelent 1. és 2 hegedűszonátát, illetve a Szólószonátát tartalmazó CD-t. Hollós Máté úgy vélte, Kocsis Zoltán tavalyi betegségéből felépülve bizonyosan folytatni fogja a Bartók-összkiadás gondozását, hiszen fontos művek várnak felvételre.

A Hungaroton a múlt héten a Nemzetközi Liszt Lemeznagydíjat vette át a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok CD-jéért. Tervezik egy centenáriumi felvétel megjelentetését is: 2014 nyarán lesz Fischer Annie születésének 100. évfordulója, itthon valószínűleg az év végén, külföldön 2014 elején lát napvilágot CD-n egy reprezentatív gyűjtemény az 1950-es és 1960-as évek fordulóján készült felvételeiből. ( MTI )

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.