October 22, 2013 0

Október 23. – A francia intézet egykori igazgatójára is emlékeznek

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Francia Intézet egykori igazgatójának, Guy Turbet-Delofnak az 1956-os forradalomban betöltött szerepét idézi fel a Budapesti Francia Intézet keddtől látható kiállítása. A francia diplomata emlékére a hagyatékából származó relikviákat adományoztak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Az egykori igazgató személyes anyagaiból válogattak az intézet Guy Turbet-Delof naplója nyomán című kiállítására – mondta Balla Borbála, az intézet sajtóreferense az MTI-nek. A november 8-ig látogatható tárlaton negyven korabeli röpiraton, kiáltványon, újságon, fotón, kéziraton és levelezésen keresztül mutatják be a francia diplomatát és a magyar forradalom eseményeit az érdeklődőknek.

budapest-22-09-1956-copie-d0001B44Cfb7de6e02081

Guy Turbet-Delof 1947 és 1958 között vezette a Budapesti Francia Intézetet, 1951-től hét éven át a francia nagykövetség kulturális attaséjaként is dolgozott. Ez idő alatt szemtanúja volt a Rákosi-rezsimnek, az 1956-os magyar forradalomnak, majd az azt követő időszaknak. Az 1956-os magyar forradalom. Egy szemtanú naplója című írása magyarul és franciául 1996-ban jelent meg – idézte fel a sajtóreferens.    A magyarul jól tudó diplomata fordította le franciára Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét, amelyet 1954-ben publikáltak Franciaországban. Turbet-Delof lánya, Christine Métairie-François most egy huszár egyenruhás Jancsit és egy népviseletbe öltöztetett Juliskát adományozott a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. A hagyatékából származó babákat a mesés elbeszélés fordításáért kapta a diplomata 1953-ban Budapesten.
Guy Turbet-Delof 1922-ben született Bordeaux-ban. A negyvenes évek elején Bordeaux-ban és Algírban bölcsészetet tanult, majd a második világháború idején a kényszermunka elől bujkálni kényszerült. A felszabadulás után, 1945-ben szerzett diplomát a lyoni École Normale Supérieurön. A diplomata 2008-ban Bordeaux-ban hunyt el. ( MTI )

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.