October 22, 2013 0

Ismét szavazhat a közönség a Halhatatlanok társulata jelöltjeire

By in Hírek

Ismét örökös tagokat választhat a közönség a Halhatatlanok Társulatába, amely az idén újra nyolc új taggal bővülhet. A telefonos szavazatokat november végéig várják a jelöltekre, a díjakat decemberben adják át és portréműsort is készítenek a díjazottakkal. Sugár Ágnes műsorvezető, az örökös tagok portréműsorainak készítője a keddi budapesti sajtótájékoztatón felidézte: két év szünet után indul ismét útjára a szavazás. Az örökös tagság kuratóriuma színművésznő, színművész, operaénekes és táncművész kategóriában állít négy-négy jelöltet a halhatatlanok társulatába. Közülük választhat ki a közönség kategóriánként kettőt-kettőt, akik örökös tagként átvehetik a gyűrűt, lábnyomuk pedig a Pesti Broadway-re, a Nagymező utcába – a már ott megtalálható mintegy száz lábnyom mellé – kerülhet fémbe öntve.

halhatatlanok tarsulata

A kezdeményezés 1996-ban indult útjára, azóta – öt év kihagyással (2000-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2011-ben és 2012-ben nem volt) – tizenkét éven keresztül láthatták évente a nézők a televízió képernyőjén a díjátadó gálát és a díjazottak portréműsorait. A társulat néhány évig nem bővült, de az idén egy kereskedelmi rádió vállalta, hogy folytatva a korábbi hagyományt teret ad a szavazásnak, a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója kiemelte: olyan művészeti díjról van szó, amely által a civil társadalom mondhatja el a véleményét. A kuratórium döntése szerint a színművésznő kategória jelöltje Eszenyi Enikő, Kováts Adél, Kútvölgyi Erzsébet és Tímár Éva, a színművész kategóriáé pedig Gáspár Sándor, Mácsai Pál, Máté Gábor és Sinkó László. Az operaénekesek közül Gulyás Dénesre, Lukács Gyöngyire, Ötvös Csabára és Zempléni Máriára, a táncművész kategóriában pedig Bajári Leventére, Juronics Tamásra, Ladányi Andreára és Popova Aleszjára szavazhat a közönség. Érdi Sándor, a műsor főszerkesztője felidézte: 1996-ban az volt a cél, hogy a bulvársajtóban elburjánzó celebvilág helyett a jelentős művészeket visszahozzák a reflektorfénybe. Ezért találták ki a szavazást, a gála estet és a portrékat. Hozzátette: a probléma most talán még aktuálisabb, mint akkor. Az idei jelölteket 14 tagú, közismert közéleti személyiségekből és művészekből álló kuratórium állította. Szinetár Miklós, a kuratórium elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés egy olyan korban indult, amely nem kedvez az előadóművészeknek. “A rendszerváltásnak a színészek, operaénekesek, táncosok bizonyos értelemben nagy vesztesei. Nem róluk szól a világ” – mondta, hozzáfűzve, hogy ma is hálátlan, kiszolgáltatott dolog előadóművésznek lenni.
Az örökös tagok sorába 1999-ig évente kerültek be újabb művészek, majd néhány esztendőnyi szünet után 2003-ban újították fel a közönségszavazást, az idén pedig két év után választhat ismét örökös tagokat a közönség.
A Halhatatlanok társulatáról és a szavazásról további információ a www.orokostagsag.hu honlapon található. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.