október 22, 2013 0

Zeneakadémia – Alekszandr Szokolov: Moszkvának is hasznosak a felújítás tapasztalatai

By in Hírek

A Zeneakadémia rekonstrukciójával kapcsolatos tapasztalatok a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium nagyszabású megújítási programja számára is igen hasznosak – mondta Alekszandr Szokolov, a nagy múltú intézmény rektora kedden az MTI-nek. A moszkvai konzervatórium 2016-ban ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, és a jubileumig megújul az intézmény mind a négy koncertterme. A budapesti Zeneakadémia ünnepi megnyitójára Budapestre érkezett Alekszandr Szokolov hangsúlyozta: a nagy hangversenyterem rekonstrukcióját mindössze egy év alatt, a 2011-es Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraverseny kezdetéig sikerült megvalósítani.

zeneakademia“Emellett van a kisterem, a Rahmanyinov nevét viselő terem, továbbá a Fehér koncertterem, utóbbi felújítását szintén befejeztük. A másik kettőben még folyik a munka, egyszerre végezzük a rekonstrukciót és építkezünk, hogy hangversenytermeink műszakilag-akusztikailag megfeleljenek a 21. század követelményeihez. Ezért olyan fontos számomra, hogy végigjárjam a Liszt Ferenc Zeneakadémiát, töviről-hegyire megismerjem, milyen megoldásokat alkalmaztak budapesti kollégáim. Remélem, hogy sok mindent át is vehetek” – fogalmazott Alekszandr Szokolov a Zenekadémia nyitónapján.

A rektor kitért arra, hogy a moszkvai konzervatóriumnak 1300 hallgatója van, köztük 200 külföldi diákot képeznek. Megemlítette, hogy korábban nagyon szoros volt az együttműködés a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Csajkovszkij Konzervatórium között. Rendszeresek voltak a diákcserék, a legnevesebb professzorok rendszeresen tartottak mesterkurzusokat, a rendszerváltás után azonban a kapcsolatok meglazultak, és ennek elsősorban pénzügyi okai vannak.
Alekszandr Szokolov elmondta, hogy a moszkvai konzervatóriumnak a világ félszáz zenei intézményével van együttműködési keretszerződése, amelyek alapján konkrét programok valósulhatnak meg, amennyiben szponzorokat találnak, biztosítják a pénzügyi fedezetet.
“Szeretném, ha a Liszt Ferenc Zeneakadémiával is valamilyen hasonló megoldás születne, és már tettünk is lépéseket ebben az irányban – jegyezte meg. – Mind professzoraink, mind diákjaink számára nagyon hasznos az együttműködés, több kezdeményezés elképzelhető. Pénzügyi lehetőségeink figyelembevételével nem kizárt diákcsoportok fogadása sem” – fűzte hozzá Szokolov, aki szerint ugyanakkor egyszerűbb feleleveníteni a professzorok cseréjét, akik kölcsönösen mesterkurzusokat tarthatnának a két intézményben.
“Szeretném meghívni a Liszt Ferenc Zeneakadémiát, hogy vegyen részt azon a nagyszabású fesztiválon, a két évesre tervezett rendezvénysorozaton is, amelyet a Csajkovszkij Konzervatórium fennállásának 150. évfordulója tiszteletére szervezünk” – vázolta elképzeléseit Alekszandr Szokolov. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.