október 17, 2013 0

Várjon Dénes játszik a Budapesti Fesztiválzenekarral

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Budapesti Fesztiválzenekar pénteki, szombati és vasárnapi koncertjein a váratlanul megbetegedett Maria Joao Pires helyett a világjáró magyar zongoraművész, Várjon Dénes lép fel. A Művészetek Palotájában tartandó hangversenyek műsora is változik: Chopin II. zongoraversenye helyett Mozart B-dúr zongoraversenyét hallhatja a közönség Várjon Dénes előadásában, Fischer Iván vezényletével – közölte az MTI-vel Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes csütörtökön.

varjondenes

A program kiegészül Mozart Schon lacht der holde Frühling című koncertáriájával, amelyet Anna Lucia Richter énekel. A műsor egyébként változatlan: elhangzik Veress Sándor Threnos című darabja és Brahms–Schönberg Zongoranégyese.
Veress Sándor, a Bartók utáni magyar zene egyik legkiválóbb és nemzetközileg is legelismertebb képviselője magyarországi alkotóperiódusának tetőpontján, 1949-ben, 42 éves korában politikai okokból Svájcba emigrált, ahol a komponálás mellett folytatta tanári munkáját is. Threnos című zenekari művét Bartók Béla emlékére írta.
1937-ben, a Brahms-zongoranégyese átiratának elkészítése idején Schönberg már egy ideje Amerikában élt és dolgozott. Alfred Frankensteinnek, a The San Francisco Chronicle kritikusának 1939-ben írott levelében Schönberg arról szól, miért dolgozta át Brahms művét: “Szeretem a darabot. Ritkán játsszák. Mindig rosszul játsszák, mert minél jobb a zongorista, annál hangosabban játszik, és nem hallani a vonósokat. Azt akartam, hogy egyszer mindent hallani lehessen, és ezt el is értem”. ( MTI )

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.