October 17, 2013 0

A 15 éves Gödöllői Iparművészeti Műhely kiállítása

By in Hírek, Ku!t ajánló

Csoportos képző- és iparművészeti kiállítás nyílik pénteken a 15 éve működő Gödöllői Iparművészeti Műhelyben (GIM) 24 művész részvételével az évforduló alkalmából. Körösfői-Krisch Aladár (1863-1920) festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője 1901-ben alapította meg a Gödöllői Művésztelepet a szecesszió magyar meghonosítása érdekében és a magyar kézművesség, a népi hímzés motívumainak tanulmányozására. A mai GIM-et 1998-ban hozta létre 11 művész azzal a céllal, hogy a századfordulón létrejött Gödöllői Művésztelep szellemiségét, hagyományait ápolja és a kortárs művészekkel megismertesse. Ez alatt az idő alatt mintegy 200 művésznek volt kiállítása a GIM-ben – mondta el az MTI-nek Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a GIM egyik alapítója és a ház vezetője.

gödöllöi iparm

A kiállítás anyaga a 11 alapító tag munkáiból áll össze és a meghívott – 5 és 10 éve a GIM Ház által díjazott – művészek alkotásaiból.
A vezető megjegyezte, hogy anyagában és gondolatiságában gazdag és változatos műveket mutat be a kiállítás, amelynek nincs tematikája és sok új alkotás született a jubileumi tárlatra. Példaként fölhozta a gödöllői Kecskés Zoltán grafikust, aki finom tollrajzokat készített, csakúgy, mint Anti Szabó János.
Orosz István grafikus rézkarc sorozatából a Fal I. látható, Rékassy Levente ezüstmadaras ékszereket állít ki, Remsey Flóra Ősanyag című szőnyege, Farkas Éva Örökség és Szuppán Irén Kastély című kárpitja is helyet kapott az anyagban. Szőcs Miklós Tui renoválta saját munkáját, a Zebra szobrot, amelyet szintén kiállít.
Bódis Erzsébet Kakasmandikó című szövött kárpitja, Latin Anna zászlaja, Kun Éva, Müller Magda, F. Orosz Sára és Karsai Zsófi kerámiái gazdagítják a tárlatot. Katona Szabó Erzsébet Üzenet című, két rétegű nagy bőrkompozícióját is láthatja a közönség.
A kiállítás, amelyet Simon Károly dizájner, a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti tagozatának vezetője nyit meg, 2014. február 28-ig tart nyitva.

( MTI )

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.