október 16, 2013 0

Irodalmi remix és interaktív kiállítás Albert Camus emlékére

By in Hírek, Ku!t ajánló

Irodalmi remix előadással és interaktív kiállítással ünneplik Albert Camus Nobel-díjas francia író, filozófus születésének 100. évfordulóját csütörtökön a Budapesti Francia Intézetben. Az egzisztencializmus egyik meghatározó alakja, a Pestis és A lázadó emberek szerzője 1913. november 7-én született Algériában. Az író századik születésnapjára a Közöny című regénye alapján készült belga összművészeti remixelőadással, valamint a szerzőt bemutató interaktív kiállítással emlékeznek meg az intézetben – közölte Balla Borbála sajtóreferens az MTI-vel.

albert camus

Az Albert Camus: Közöny remix című előadásban maga a szerző olvas fel részleteket a regényből egy 1954-ben készült hangfelvétel segítségével. A felolvasás alá Pierre de Muelenaere élőben keveri az elektronikus zenét, Edgar Kosma dobol, a produkciót az Orchid Bite csoport korabeli fotókból készült vj-szettje egészíti ki.
A sajtóreferens felidézte, hogy a Közöny című regény az író abszurd-ciklusának első része, amelyet a Sziszüphosz mítosza című filozófiai esszé és a Caligula című színdarab követett. A regényt negyven nyelvre fordították le, Luchino Visconti 1967-ben filmadaptációt készített belőle.
Az intézet médiatárában november 30-ig lesz látható a Párizsi Francia Intézet virtuális kiállítás-sorozatának hét plakátot felvonultató tárlata, amelyet a francia Gallimard kiadó és a Camus-gyűjtemény húsz-húsz képből álló galériája illusztrál. Az anyagban Camus életének fontos állomásait mutatják be 1913-tól a szerző 1960-ban bekövetkezett haláláig. A látogatók a plakátokon lévő QR-kódok segítségével érhetik el a több mint száz dokumentumot, köztük korabeli fotókat, hangfelvételeket, műveket és kritikákat tartalmazó archívumot.
A francia Nemzeti Audiovizuális Intézet (INA) gyűjteményének felvételein látható lesz például, amikor az író 1957-ben átveszi az irodalmi Nobel-díjat.
A Budapesti Francia Intézet közreműködésével az Országos Idegennyelvű Könyvtárban november 7-től lesz látható a francia szerzőt bemutató kiállítás.

( MTI )

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.