October 14, 2013 0

Hat épület és hat terv verseng idén a Média Építészeti Díjáért

By in Hírek

Idén 6 épület és 6 terv versenyez a Média Építészeti Díjáért. A nyilvános zsűrizést és a díjkiosztót november 7-én tartják a fővárosi Katona József Színházban. A Média Építészeti Díjára idén 53 épülettel és 65 tervvel neveztek. Ezek közül választotta ki a nemzetközi előzsűri – Triin Ojari, az Észt Építészeti Múzeum jövendő igazgatója, Maja Ivanic szlovén építész, a Piran Days of Architecture nemzetközi konferencia szervező testületének elnöke és Indira van ‘t Klooster, az A10 new European Architecture építészeti magazin főszerkesztője – a díjra esélyes 6 épületet és 6 tervet – közölte a versenyt szervező epiteszforum.hu hétfőn az MTI-vel.

épitesz

 Az épület kategóriában döntőbe került projektek között van a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola (vezető tervező: Gutowski Robert), a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (Ferencz Marcel), a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Földes László, Balogh Csaba, Tatár-Gönczi Orsolya), egy fotográfus számára, erdei környezetbe tervezett, fából készült családi ház (Turányi Bence), a hűvösvölgyi Manninger-villa átalakítása (Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya) és a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó épületcsoport, a volt Tiszttartói ház, a Bábszínház, a Narancsház és a Víztorony rekonstrukciója (Molnár Csaba).
A tervek között versenyben maradt az őrmezői intermodális csomópontra készült, megosztott első díjat nyert terv (Dévényi Márton, Dévényi Sándor, Gyürki-Kiss Pál), valamint öt diplomamunka: a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítása (Varga Noémi), az egykori szovátai fűrésztelepre tervezett pálinkafőzde (Sófalvi Örs Ákos), a Pesterzsébetre megálmodott Kör Kert, Közösségi kert és ház (Engloner Gyöngyvér), egy mogyoródi szőlőmagolaj-kisüzem, a Magolajház terve (Kurfis Alíz Edit) és a Nordica Síaréna Étterem terve (Párkányi Lilla).
Az épületeknél és a terveknél is pontegyenlőség alakult ki, így kerülhetett mindkét kategóriában hat projekt a döntőbe.
A pályamunkákról a közönség is véleményt mondhat egy kétfordulós internetes voksoláson. Az október 24-én záruló első körben az epiteszforum.hu-n mind a 118 épület és terv versenyez. Innen a két kategória első 10-10 helyezettje kerül a második körbe, amelyben az epiteszforum.hu-n október 31. és november 7. között lehet szavazni a legjobb tervre, az index.hu-n pedig november 6-7-én a legjobb épületre. A közönségdíjakat szintén a november 7-i eseményen adják át – olvasható a megmérettetés honlapján. ( MTI )

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.