október 10, 2013 0

Orson Welles 30 év után előkerült némafilmjét láthatta az olasz közönség

By in Hírek

Orson Welles 1938-ban készült Too Much Johnson című, harminc év után előkerült és restaurált filmje egy olaszországi némafilmfesztiválon debütált. A vígjátékot szerdán láthatta elsőként a Pordenonéban megrendezett Giornate del Cinema Muto némafilmfesztivál közönsége. A Too Much Johnson Welles első filmrendezői munkája volt, ám három évtizedre eltűnt és a pordenonei Cinemazero kulturális központ munkatársai találták meg. Az olasz fesztiválon akkora volt az érdeklődés a film iránt, hogy további vetítéseket kellett beiktatni – írta a The Daily Telegraph online kiadása.

A 40 perces, egy színpadi mű részének szánt alkotást, amelyben az ifjú Joseph Cotton által játszott hős szeretője dühös férje elől menekül, Welles három évvel az Aranypolgár előtt forgatta, de nyilvánosan sohasem vetítették. A színházigazgató Welles ezzel a produkcióval debütált rendezőként.
A filmre detektívregénybe illő körülmények között bukkantak rá egy költöztető vállalat raktárában – mesélte Paolo Cherchi Usai filmrestaurátor, aki szerint a tekercsek meglepően jó állapotban kerültek elő annak dacára, hogy nem tárolták őket megfelelően. Csupán az egyik szalag sérült komolyabban, azt Hollandiában restaurálták.
A film helyreállítását és felújítását zömmel Usai végezte a rochesteri George Eastman House filmintézetben. Az eredeti kópiát most ott őrzik. A ritkaságot jövő héten vetítik le az Egyesült Államokban.
A helyzetkomikumokra épülő vígjátékban Edgar Barrier, Arlene Francis és Ruth Ford mellett maga Welles is megjelenik rendőrként egy kisebb szerepben.
Az 1985-ben elhunyt Welles sohasem nem engedélyezte a film bemutatását, mert úgy gondolta, a színpadi kontextus nélkül nem érthető. Saját kópiája a madridi villájában 1970-ben kiütött tűzben pusztult el.
(http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10366203/Orson-Welles-lost-film-screened-in-Italy.html) ( MTI )

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.