október 3, 2013 0

Roma identitásról szóló alkotások a Francia Intézetben

By in Hírek, Ku!t ajánló

Rétegződő identitások címmel magyar, francia és szerb, többségükben roma alkotók festményeit, fotográfiáit, videómunkáit és szobrait mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílik a budapesti Francia Intézetben. A tárlat kilenc művész mintegy ötven képzőművészeti alkotását vonultatja fel október 30-ig. Mint Kőszegi Edit, a kiállítás kurátora, a KuglerArt igazgatója az MTI-nek elmondta, Kállai Henrik festőművész az Ördögűzés című olajképpel és a Kis cigány című rövidfilmmel, Lakatos Erika alternatív technikával készült fotográfiáival és üvegprintjeivel szerepel a tárlaton. Emellett Omara (Oláh Mara) autodidakta festőművész képeit és miniatűrjeit, valamint Varga Erika ruháit, ékszereit, kiegészítőit és a Szépművészeti Múzeumban tartott egyik divatbemutatójáról készült rövidfilmjét is láthatják az érdeklődők.

Fotó: http://www.sff.hu/

Balogh Tibor plakátjai közül a Gipsy Elvis és az I’m Hun Gipsy című munkákat állítják ki, Bogdán János Amigó pedig különféle kartondobozokra és könyvlapokra készült tusrajzokkal mutatkozik be. Látható lesz a kiállításon El-Hassan Róza roma kosárfonókkal közösen készített Felkiáltójele is, amely a Városligeti csónakázótavon 2011-ben rendezett Art on Lake című tárlat egyik darabja volt – tette hozzá a kurátor.

Gabi Jimenez francia cigány alkotó a lakókocsis, utazó romák világát modern és humoros formában ábrázolja, Zoran Tairovic szerb multimédia művész az ortodox ikonok stílusában festette meg a kiállításon látható Tarot-kártya sorozatát.
A budapesti Francia Intézet az Autonómia Alapítvánnyal együttműködésben 2010-ben roma művészeti kiállítást rendezett, tavaly pedig helyet adott a Romédia Alapítvány tárlatának, a nácizmus roma áldozatainak emlékére. A kulturális sokszínűség hangsúlyozása fontos az intézet számára, ezért a jövőben több hasonló témájú eseményt is szerveznek – olvasható a Francia Intézet tájékoztatójában.
A Rétegződő identitások című kiállítást Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitja meg. ( MTI )

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.