október 3, 2013 0

Víz világtalálkozó – Filmszemle kezdődik az Uránia moziban

By in Hírek, Ku!t ajánló

Mintegy 40 magyar és külföldi dokumentum- és játékfilmmel várja az Éltető Víz Filmszemle a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban a közönséget csütörtöktől négy napon át. A Budapesti Víz világtalálkozó (október 8-11.) kísérőprogramjaként megrendezett mustra nyitó vetítéseként Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című filmjének díszbemutatóját láthatja a közönség.

Fotó: http://www.urania-nf.hu/

A nemzetközi találkozón 28 magyar és külföldi (német, belga, ausztrál, kanadai) dokumentumfilmet mutatnak be a mozi három termében. A rendezők sokféle szemszögből járták körbe a vízzel kapcsolatos mondandójukat, céljuk egy élhető, fenntartható világhoz vezető út megmutatása volt – olvasható a mozi honlapján.
A programban vízzel kapcsolatos régi és új játékfilmeket is találhat a közönség, köztük olyan különleges klasszikusokat, mint A kétéltű ember című szovjet sci-fi, a 65 éve készült Talpalatnyi föld vagy A kopár sziget.
Az érdeklődők két olyan ismeretterjesztő filmet is megtekinthetnek, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében még 2011-ben támogatott. Az egyik Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című filmje, amely bemutatja a Szigetköz egyedülálló állat- és növényvilágát. A másik Sáfrány József alkotása, amelyet vasárnap 17 órától nézhetnek meg az érdeklődők.
A vetítések mellett szakmai és tudományos programok is várják az érdeklődőket. Minden esemény, így a filmvetítések is ingyenesen látogathatók. Az esemény szervezője a szolnoki Tisza Mozi Kft.
A filmes rendezvény a jövő héten kezdődő Víz világtalálkozó egyik kulturális kísérőprogramja, amely a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

( MTI )

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.