October 2, 2013 0

Szellemfaluról készíti új dokumentumfilmjét László Gábor

By in Hírek, Ku!t ajánló

A Vértesben fekvő, elnéptelenedett “szellemfaluról”, Kápolnapusztáról készíti legújabb dokumentumfilmjét László Gábor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) operatőre, aki az alkotásról szerdán számolt be az MTI-nek. A sváb település teljes férfi lakosságát kiirtotta a bevonuló szovjet hadsereg 1944 telén, az asszonyok és a gyermekek pedig elhagyták Kápolnapusztát, amelynek helyén mára már csak egyetlen ház romjai láthatók mementóként – ismertette készülő filmje hátterét László Gábor, akit a közeli Gánt község polgármestere segít a múlt felkutatásában. Mára ugyanis már csak néhány túlélő van, aki mesélni tud az elnéptelenedett faluról – fűzte hozzá.

László Gábor nem először fordul ehhez a témához, korábbi, a sváb kitelepítésekről szóló Isten veled hazánk! című filmjéért nemrég az ungvári Szülőföldem szép határa elnevezésű nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon is díjazták.
Mint rámutatott, a németek kitelepítése a II. világháborút követően az elmúlt időszakig tabutémának számított, mígnem az Országgyűlés január 19-ét emléknapjukká nyilvánította. A magyar és sváb felmenőkkel is rendelkező operatőr azonban a családi körben sokat hallott a kérdésről. A rokoni érintettség vezette el a témához – mondta László Gábor, aki korábbi filmjéért, a szabadidejében készített és rendezőként is jegyzett Isten veled hazánk!-ért a Göcsej Filmszemlén első díjat nyert, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége pedig Hazáért érdemkereszttel jutalmazta. ( MTI )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.